Не говорити вголос


Не говорити вголос
Вони фарбують губи в червоний, ховають військову форму  коли їдуть додому, бо не хочуть говорити правду своїм чоловікам.
Подруга Волошка та подруга Катерина щоденно в ногу з війною. На питання: «Що ви робите на фронті?», відповідають, «Милуємо око». Чоловіків дивує їхня витримка на передовій: «рятують бійців, вчаться військовій справі,  водять авто та фарбують губи». Дівчата дивляться в обличчя війни очима «медиків добровольців Правого Сектору». Після чергового виїзду встигають, до приходу чоловіків змінити військову форму на сукенку, власноруч вишиту бісером.

Подруга Чорна та подруга Наталочка сумують, коли повертаються з передової. Кажуть: Мінометні обстріли не страшно. Страшно втратити чоловіка через правду. Познайомились в Пісках, Донецької області. З чоловіками працювати легко двом, бо одна переймаєш їхній істеричний настрій жартують дівчата. В обличчя війні вони дивляться «крізь снайперський приціл»  очима бійця добровольця ОУН та крізь «об'єктив» очима військового журналіста.


Подруга Волошка
Чи можна втратити чоловіка   вибравши війну?

«Можна хіба не здійснити його мрію. Єдина мрія мого чоловіка щоб я стала домогосподаркою», жартома відповідає Волошка. Річ в тому, що він не постукав до мене як електрик, а я не відчинила як домогосподарка. Ми познайомились в зовсім інших обставинах. Вже тоді бачили один одного «у всій красі», коментує Волошка. В їхній сім'ї двоє діток, які вже змалку знають слово «націоналіст». Я би може й хотіла приховати від нього «неприємні деталі» своєї роботи, та в силу його любові не виходить. Він займається своєю роботою, а я  своєю. Чоловік стверджує жінки не мають воювати, а я щоб не дискутувати просто посміхаюсь, радіючи нашим дівчаткам, які вже навчились фарбувати губи в червоний».



Чоловіки  бояться?
«Чоловіки бояться сильних жінок. Не можуть усвідомити що існують жінки, які здатні: готувати борщ, робити перевя'зки  і тиснути на курок − одночасно. Часто на передовій треба хитрувати, фарбувати губи і усміхатись для того аби допомогти їм.  Чоловіки цього не бачать, гадають що ми заграємо. Цікаво подивитись на ту жінку, якій подобається жити в таких умовах. Багато потрібно приховувати від наших чоловіків. В них як не ревність то «ЕГО» вмикається, − каже волинська Катерина Подзізей. − Простіше не розповідати про роботу на фронті. Не приємно слухати чиїсь враження, щодо «жінок на війні». Ми просто робимо свою роботу і не намагаємось когось здивувати. Повертаючись додому вміло маскуємо «камуфльовані зіниці» заняттями з йоги, секондами і глиняними ваннами для обличчя, −  жартома відповідає дівчина. – Адже, радість – це те, що дається з боєм».


Жінки чи чоловіки хто краще стріляє?
«Жінки вчаться швидше, можливо, через «чоловічі утиски». Коли я приїхала в Піски, зрозуміла, показати страх це відправитись додому, каже 22 літня львівська Юля. – Вдома тема  війни сприймається   болісно. Тому вибрала режим − «мовчати». Не розповідаю, бо ніякого геройства в тому не бачу. Мені вдається добре спостерігати і робити висновки. Ото і вся моя робота, − коментує Чорна. − Протягом всієї української історії чоловіки забороняли жінкам воювати. Існують факти про які «Історія замовчує». Жінки на фронті не люблять піаритись, бояться, бо − вдома дізнаються. Тому історія про них «мовчить». В мене, як в книзі «У війни не жіноче обличчя» − боюсь їхати додому, бо почала палити. Єдине, розрада – це червона губна помада», − усміхнено говорить Юля.
Дівчата хочуть, що чоловіки зрозуміли, жінки – будуть воювати, навіть якщо прийдеться маскуватись.













Коментарі

  1. Нехай дівчатка будуть щасливими ! Нехай доровими та цілими повертаються до своїх чоловіків! З перемогою!
    У нас виросло справді дуже гарне покоління патріотів і так хочеться , щоб збереглися їхні дорогоцінні життя !!!

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні публікації