Де кості випали ребром - там показався Бескид...

                                                             
                                   Де кості випали ребром - там показався Бескид...







Йшла війна коли Іл вирішив віднайти Сеула, бо тільки той старий укріанець знав, де можна побачити світло.

   Іл - цікавий хлопчина, що любив упорядковувати історію в книгах та історії - в людських головах. Цього разу укріанцеві довелося кинути жереб, щоб показати хлопцеві шлях. Сеул промовив: "2015 роком двома шляхами і трьома людьми  потрапиш в рік 1886 на глибину 180 метрів від Бескидського хребта. Буть уважним світло - у 30 метрах "від". То буде одна з вершин України, в фольклорних Карпатах, якою замилуються  сусіди: Італія, Словенія, Угорщина, Словаччина. Там зустрінеш переселенське плем"я з 250 людей, що вирішило на 4 роки укорінитись для того аби відшукати світло. Для укріанців значення того світла - не відоме.  Твоє покликання відшукати і розтлумачити. Бо, коли укріанці знатимуть про світло, вони зможуть розказати сусідам. А час пороху, називати просто часом, що на світло не впливає. Іл йди і не шукай підказок, шлях тобі покаже колія."


Іл слухав Сеула і подумки збирав наплічник. В його голові плутались цифри, події, люди. Думки про світло, загортались звуками вранішнього потяга. Іл прокидався коли за вікном хтось змінював написи:"Львів-Стрий-Сколе-Славсько-Лавочне-Бескид". Хлопець подумав коли б він їхав зі сторони Ужгорода, нічого крім написів: "Ужгород-Мукачево-Свалява-Воловець-Скотарське-Бескид" - змінитись не могло. Хіба той хтось стояв би уже по інший бік платформи. 60 км. в годину, майже 4 години в дорозі і довготривалі технічні зупинки з коментарями провідника: "пропускаєм потяг".


      Це там де колії лягають одна на одну, де потяги їдуть почергово, де люди, як мурахи обсідають підніжжя гір Бескид, там Іл побачив перший портал. Згадав Сеула і в голос промовив: "І де тут світло? Його тут могли бачити хіба наші предки в році 1886!" Старий, одноколійний бескидський  залізничний тунель, протяжністю в 1746 метрів, може гарантувати лише те, що міжнародні вантажі таки підуть в обхід України, територією Польщі та Білорусії. Не про те світло що пережило дві війни, говорив Сеул, а про те, що - в 30 метрах від нього.


Іл не помітив, як опинився на території устаткованій укріанським племенем. Вони добре убезпечили себе і двоколійне світло. Вартовий різьбив текст на дощечці:

"Загальні характеристики Бескидського залізничного двоколійного тунелю: 
1. Протяжність-1882 м.
2. Ширина- 8,5 м.
3. Висота- 10, 5 м.

    Маленька країна зі своїми правилами, машинами, президентами - збудована задля великого проекту. 250 жителів-робітників, що працюють дванадцятками в чотири зміни, живучи за правилом: "Коли спізнюсь, то потяг - не поїде". Іл здивувався, побачивши Сеула, якого тут іменували директором.

"Не очікував хлопче, - промовиви Сеул. - Ти тут для того аби розказати укріанцям та іншим сусіднім племенам, що в році 2017 люди долаючи Бескидські вершини, протележними маршрутами, вітатимуть один одного словами: "до завтра- зустрінемся в тунелі". Вони будуть щасливі, бо великий проект, розроблений особливим племенем, що зветься, особливим методом, перейнятим від австрійських племен - звершиться. А зараз йдем, я маю розказати тобі легенду, що приховує цей двоколійний бескидський майже Бог. Роботу тут називають циклом. Ти зрозумієш чому укріанське плем"я з 250 людей за народним повір"ям копає тунель з одного боку, дізнаєшся історію "Великого вибуху", а ще на власні очі побачиш куди тут "золото" вагонами вивозять. 

Іл вже майже не чув Сеула. Він бачив напис потяг "Ужгород-Львів" і дерева за вікном. Цього раз він їхав зі швидкістю 70 км. за годину, три години безтурботного сну і здивування коли замість "Пропускає потяг" він почув: "шановні пасажири - кінцева зупинка Львів". "Цікаво, де дівся час", - подумав хлопець...

      "Іль Сеул, Іль Сеул", - репетував молодший брат. - Женя, ти історик. Іль Сеул..."Що це означає", - крізь сон пробурмотів Євген. - Що трапилось? Звідки ти знаєш про іль сеул? Малий, ти мав би вже бути на занятті з французької?", - дратівливо промовив Женя."Іль Сеул з французької перекладається як Він Єдиний. Бескидський двоколійний тунель - єдиний в Україні", - продовжував малий. "Не хочеш не слухай. Я пішов. Прогуглиш." Євген ще довго не міг зрозуміти значення того сну. Відкривши GOOGle, прочитав: 
"Україна. Бескид.Єдиний двоколійний. Характеристики. Читайте далi..." 
















  





























Іл(він) Сеул(єдиний)

Коментарі

Популярні публікації