В зiницях Томаса Орбелi

В зiницях Томаса Орбелi


               "Я найщасливiша людина на планетi. Я - мiстобудiвельник"

Вiн не малюэ портретiв коли не бачить характеру, не малюэ за грошi, не малюэ, як не бачить посмiшок. Його iм'я у Львовi вимовляють не правильно. Томас Орбелi з наголосом на другому складi. Грузiя "вдячна" йому за масштабнi iнженернi об'экти, Украi'на - за талановите поэднання фарб, стилю, характеру. 

О пiвночi, коли всi  "львiвськi таланти" покидають площу Ринок, грузинський художник домальовуэ на своi'х картинах вуличний свiтильник, каже: "З дитинства його люблю". Його товаришi дивуються, бо окрiм художника свiтильника не бачить нiхто.



Старий трамвайний вагончик, пам'ятник Iвану Федорову, купа книг i малюнкiв - це улюблене мiсце художника. Вiн тут денно i ночно. Це змушуэ людей думати, нiби у нього немаэ дому. Томас настiльки любить людей i свою роботу, що не помiчаэ, як плине день, а потiм нiч. Раз на три доби художник таки забираэ всi своi' роботи додому, решту часу може залишати i'х без нагляду, каже: "вiдчуваю на вiдстанi, коли хтось до них наближаэться". Покинувши Грузiю довгий час жив в Киэвi, пiсля - Львiв, що зачарував його душу мiстобудiвельника.

Вiн не вживаэ алкоголю, не палить, не i'сть жирноi' i'жi, каже спортивний гiмнаст в минулому. Кожна його робота наповнена мiстикою. Улюбленi орнаменти приносять задоволення, а з рибами - особлива iсторiя.




В очах Томаса всi його друзi - риби. Серед яких i украi'нський письменник Микола Бажан. Художник кожного дня згадуэ письменника. Каже: "любив його за розум та щире серце". На згадку Томас зберiг для себе книгу, з рибою на форзацi.

Поки Томас пише портрет, люди "подорожують Грузiэю", в процесi художник "ловить характер" i "вимагаэ" смiху. Вночi залишаэться наодинцi зi справжнiм Львовом, керуючись словосполученням: "я всiх звiльнив, як справжнiй мiстобудiвельник".

Його дратують люди, якi погано вiдгукуються про батькiв та тi, яких опанувала лiнь.

Томас Орбелi добре пам'ятаэ вiйну в Грузii', каже: "На час вiйни люди повиннi додати слово "вiйськовий" до назви своэi' професii'". Цiкаво який Вiн - "вiйськовий художник"?


Коментарі

Популярні публікації